تفکیک زباله چیست ؟
یکی از موضوعات بسیار مهم و چالش برانگیز در جهان امروز، مسئله تفکیک زباله و بازیافت آن است. تفکیک زباله به فرآیندی گفته میشود که طی آن عملیات جداسازی و یا دسته بندی انواع مختلف زبالهها صورت گیرد و از طریق آن پسماندها به عناصر متنوعی تبدیل و تفکیک خواهند شد. طی این فرایند زبالهها به دو گروه خشک و تر طبقه بندی شده و یا در گروههای تجزیه پذیر و غیر قابل تجزیه دسته بندی میشوند. این تفکیک زباله هم در منازل افراد می توانند انجام دهند و زباله های خشک و تر را در کیسه های جداگانه قرار دهند و هم به شیوهای کاملا اتوماتیک در برخی از سازمانها و یا مراکز بازیافت زباله انجام میگیرد. در این مقاله قصد داریم به این موضوع پرداخته و هدف از تفکیک زباله ها، مزایا و معایب این کار، فایده و اهمیت و روشهای تفکیک زباله را مطرح کنیم.
هدف از تفکیک زباله چیست ؟
اصلیترین هدف از تفکیک زباله، پیشگیری از آلودگی محیط زیست است. این فرآیند کمک میکند تا مواد قابل بازیافت جمع آوری شده و دوباره به چرخه طبیعت بازگردانده شوند. وجود این مواد و عدم کنترل و مدیریت صحیح آنها در سطح شهرها به آسیبهای بهداشتی انجامیده و با زیانهای اقتصادی همراهی میکند. تفکیک زباله با این هدف به وجود آمده که از بروز این خسارتها پیشگیری می کند.
مزایا و معایب تفکیک زباله
در صورتیکه زبالههای خشک تفکیک و دسته بندی شوند امکان بازیافت دوباره آنها وجود خواهد داشت و میتوان از این مواد به صورت مجدد استفاده کرد. اگر زبالههای تر تفکیک شده باشند امکان تبدیل آنها به کود و یا کمپوست وجود داشته و میتوان آنها را در مصارفی از قبیل کشاورزی مورد استفاده قرار داد. به طور کلی، یکی از مهمترین مزایای تفکیک زباله دسته بندی پسماندها به صورت خشک و تر است.
همانطور که میدانید زبالههای تر در صورتی که بر روی هم انباشته شوند فاسد شده و آلودگیهای زیست محیطی بسیار زیادی را به وجود خواهند آورد. این زبالهها با ترکیب شدن با زبالههای خشک از بازیافت آنها نیز پیشگیری به عمل خواهند آورد. این موضوع فایده و اهمیت تفکیک زباله را افزایش میدهد. به همین منظور پیشنهاد خوبی برای تفکیک زباله های تر و خشک داریم که در محل کار ، مدارس و دانشگاه ها و … به راحتی زباله های کاغذی و یا خشک خود را جدا کنید و در سطل جداگانه بیاندازید.این مدل سطل تفکیک زباله 60 لیتری کارتن پلاست نفیس حجم زیادی از زباله را در خود جای می دهد.
از سوی دیگر برخی از زبالهها از قبیل پلاستیکها، شیشهها و ... از طول عمر و دوام و ماندگاری بسیار بالایی برخوردار شده و اگر در طبیعت و یا محیط زیست رها شوند آسیبهای بسیار زیادی را به همراه خواهند داشت. پس باید عملیات تفکیک آنها انجام شده و از دیگر زبالهها جداسازی شوند.
با وجود مزایای فراوان، بازیافت زباله معایبی هم دارد. اما این معایب از محاسن و مزایای انجام این کار بسیار کمترند. از آنجایی که برای اجرای عملیات بازیافت زباله، به صرف انرژی نیاز است، پس بهترین راه، تولید زباله کمتر است. در صورتی که زباله کمتری تولید شود آسیبهای کمتری هم به محیط زیست وارد خواهد شد.
برخی از افراد بر این باورند که بازیافت زبالهها انرژی بسیار زیادی را صرف نموده و از سوی دیگر به آلودگیهای زیست محیطی از جمله آلودگی آب و خاک هم کمک میکند. بعضی از افراد هم معتقدند که بازیافت پسماندها هزینههای بسیار زیادی را تحمیل خواهد کرد و یا برخی از کشورها ظرفیت کافی برای انجام این کار را ندارند.
یکی از مهمترین معایبی که برای بازیافت پسماندها مطرح شده،کارکنان کارخانجات بازیافت، در تماس با بسیاری از مواد سمی و یا شیمیایی قرار می گیرند. ولی خوشبحتانه در کشورهای توسعه یافته بسیاری از فرایندهای مربوط به تفکیک زبالهها و بازیافت آنها به صورت خودکار و کاملا اتوماتیک انجام میگیرد.
اما با این حال افرادی که در کارخانههای بازیافت همچنان مشغول به فعالیت هستند و در معرض بسیاری از مواد شیمیایی و یا سمی قرار می گیرند. چرا که برخی از زبالهها را باید به صورت دستی تفکیک و جداسازی کنند.
بازیافت زباله چه فایدهای دارد ؟
1. کمک به کاهش آلودگیهای زیست محیطی:
با بازیافت پسماندها به کاهش آلودگیهای زیست محیطی کمک خواهید کرد. به ویژه بازیافت پسماندهای صنعتی از قبیل انواع مختلف پلاستیکها، مواد شیمیایی، قوطیهای فلزی و .. راهکاری بسیار کارآمد به منظور کمک به کاهش آلودگیهای محیط زیست است. از طریق این فرآیند به استفاده مجدد از چنین محصولاتی کمک خواهید رساند و از دور ریز شدن آنها پیشگیری به عمل خواهید آورد.
2. صرفه جویی در منابع
یکی از مهمترین مزایا و فواید بازیافت پسماندها و تفکیک زباله، صرفه جویی در منابع است. از طریق این فرآیند بسیاری از زبالههایی که ظاهراً به دردمان نمیخورند، مورد استفاده مجدد قرار خواهند گرفت. پس نیازی به استفاده از منابع جدید برای تولید دوباره این محصولات نخواهیم داشت.
3. حفظ و نگهداری محیط زیست
برای تولید بسیاری از محصولات از جمله کاغذ، سالانه درختان بسیار زیادی قطع شده و جنگلهای فراوانی از بین میروند. این موضوع به کاهش قطع درختان و از بین رفتن محیط زیست و آسیبهای متعدد کمک خواهد کرد.در صورتی که با استفاده از محصولاتی که امکان بازیافت مجدد دارند از بروز چنین آسیبهایی جدی جلوگیری می شود.
حالا که به مواد قابل بازیافت اشاره کردیم می خواهم به محصولات کارتن پلاست نیز اشاره کنم که بسیار سبک، بهداشتی و قابل بازیافت هستند و اگر می خواهید در مورد جنس کارتن پلاست بیشتر بدانید پیشنهاد می کنم این مطلب را کارتن پلاست چیست؟ را مطالعه کنید.
4. کمک به کاهش گرمای زمین
یکی از روش های دفع زبالهها، سوزاندن آنها در فضای آزاد و خارج از شهر می باشد. این کار باعث انتشار گازهای سمی و مضر گلخانهای شده و به تغییرات آب و هوایی نیز منجر میگردد که در نتیجه آن گرم شدن زمین اتفاق میافتد.
در صورتی که اگر این زباله ها بازیافت شوند در چرخه ی تولید مجدد قرار گرفته و قابل استفاده می باشند. به همین ترتیب بازیافت پسماندها تاثیر قابل توجهی در کاهش آسیبهای زیست محیطی به ویژه گرمای زمین خواهد داشت.
5. کاهش میزان زبالهها در محل دفن
یکی از چالشهای اساسی حال حاضر، پر شدن محلهای دفن زباله بوده که به افزایش آلودگی زمین منجر شده و یا آب را آلوده میکند. در صورتی که اگر به جای این کار از روش بازیافت پسماندها و مواد زائد استفاده شده و این زباله ها به محصولاتی قابل استفاده مجدد تبدیل شوند، شاهد چنین رویدادهایی نخواهیم بود.
تفکیک زباله از مبدا یعنی چه ؟
یکی از بهترین راهکارهای طبقه بندی زبالهها و یا تفکیک آنها از یکدیگر انجام این فرایند از مبدا است. در واقع می توان عملیات تفکیک زباله از مبدا را یکی از موثرترین روشهای حفظ محیط زیست به شمار آورد.
چرا که در این شیوه فرایند تفکیک زبالهها از یکدیگر در خانه، ادارات و فروشگاه ها صورت پذیرفته و این پسماندها از همان ابتدا دسته بندی میشوند. در این صورت پسماندها به راحتی و بدون راه یافتن به خاک چالها به مراکز بازیافت تحویل شده و عملیات بازیافت آنها آغاز میگردد.
روشهای ساده تفکیک زباله در خانه
یکی از مهمترین راهکارها برای حفاظت از محیط زیست و جلوگیری از آلودگی خاک و آب، تفکیک پسماندها و زبالهها در منازل است. تفکیک زباله کار چندان سخت و پیچیدهای نبوده و به راحتی و با صرف مدت زمانی کوتاه در منزل و یا محیط کار و اداره و .. . می توان به آن دست زد.
هرچند بهترین راهکار، تولید زباله کمتر است.
لطفا استفاده از کیسه های پلاستیکی را به حداقل برسانید. محصولات پلاستیکی آسیب جدی به محیط زیست وارد می کند.
در صورت انجام تفکیک زباله های خشک و تر، نیازی به صرف انرژی برای تفکیک پسماندها و مواد زائد نخواهید داشت. به ویژه زبالههای شیشهای، نایلونی و کاغذها که تاثیرات مخرب آنها بر محیط زیست بیش از سایر زبالهها است.
بهتر است بدانید! در ادارات، مراکز تجاری و مجتمع های مسکونی بعد از تفکیک زباله های تر و خشک در صورتی که حجم پسماند خشکتان از یک تن بیش تر باشد، می توانند با تماس با شماره ۱۳۷ از خودروهای ویژه این کار استفاده کنند.
به منظور تفکیک زباله در منزل باید از دو سطل زباله و یا کیسه زباله کمک گرفته و از یکی از آنها برای جمع آوری زبالههای خشک و از دیگری به منظور جمع آوری زبالههای تر استفاده کنید و هر کدام را در سطل مخصوص آن جای دهید. از جمله زبالههای خشک میتوان به شیشه، کاغذ، فلزات و ... اشاره کرد. زبالههای تر نیز شامل باقیمانده غذاها، میوه و سبزیجات و خوراکیها هستند.
این مواد پس از بازیافت به کود و یا کمپوست تبدیل خواهند شد. اگر زبالههای خطرناک دارید مثلاً زبالههای بیمارستانی و یا پسماندهایی مانند باتری باید آنها را در سطلی و یا کیسه ی جداگانه جای دهید تا با اصول ایمنی و استانداردهای کافی مورد بازیافت و دفع و دفن قرار بگیرند.در غیر این صورت تاثیرات مخرب زیست محیطی به همراه خواهند داشت. در نهایت زبالههای جمع آوری شده را به مراکز بازیافت تحویل دهید.در ادامه به صورت مفصل در مورد انواع زباله های خشک و تر که به درستی تفکیک زباله را انجام دهیم.
زباله های خشک
تفکیک و بازیافت کاغذ
یکی از محصولاتی که در حال حاضر به وفور مورد استفاده قرار میگیرد، کاغذ است. پس تفکیک و یا بازیافت آن اهمیت قابل توجهی دارد. برای این کار باید در ابتدا کاغذهای تمیز را از کاغذهای آلوده جدا کرده و آلودگیهای آنها را برطرف سازید. برای نمونه اگر بر روی آنها غذایی به چشم میخورد آن را برطرف کنید و سپس آنها را به مراکز بازیافت تحویل دهید یا در سطل های تفکیک زباله 20 لیتری قرار دهید.
تفکیک و بازیافت ظروف شیشهای و بطریها
بهتر است یک سطل زباله مخصوص برای ظروف شیشهای داشته باشید تا بتوانید این محصولات را در آن جای دهید.اما اگر در کنار زباله های خشک نیز قرار دهید، موردی ندارد. از آنجایی که ظروف شیشهای شکسته به عنوان مواد بازیافتی پذیرفته نخواهند شد، پس دقت داشته باشید که این محصولات دچار شکستگی نشوند و سپس آنها را به مراکز بازیافت و یا در کیسه های جداگانه قرار دهید تا این ظروف بر اساس عواملی از قبیل رنگ، تفکیک و دسته بندی شوند.
وقتی شما شیشه ها را در کیسه ی دیگری جدا می کنید، در سازمان مدیریت پسماند و شهرداری شیشهها را به خرده شیشه تبدیل کرده و آنها را ریز ریز میکنند و سپس در کوره ذوب شیشه جای میدهند تا در نهایت به محصولات جدید شیشهای تبدیل شوند.
تفکیک و بازیافت قوطیهای فلزی
قوطیهای فلزی کنسروی را بهتر است در ابتدا به طور کامل شسته و تمیز شده و آثاری از مواد غذایی بر روی آنها به چشم نخورد. پس از آن درب این قوطیها را جدا ساخته و آنها را در سطل زباله مخصوص به خود قرار دهید. نیازی به برداشتن برچسبهای کاغذی چسبانده شده بر روی این قوطیها نیست.
زباله های تر
- پسماند های میوه و سبزیجات
- پسماند انواع مواد غذایی
- تفاله چای
شرکت کارتن پلاست نفیس، به عنوان مدرن ترین و بزرگترین تولید کننده انواع کارتن پلاست در ایران، با توجه به تجارب سالهای زیادی که فعالیت داشته شروع به تولید سطل های بازیافت در سایزهای مختلف کرده است.شما به صورت اینترنتی از هرجای کشور می توانید برای خرید کارتن پلاست به وبسایت ما مراجعه کنید.
سطل های بازیافت کارتن پلاست علاوه بر مقرون به صرفه بودن به دلیل جنس خوب و مقاومت و استحکام بالایی که دارد سالهای زیادی مورد استفاده قرار می گیرند.
کارتن پلاست در رنگهای متفاوت با ضخامت و گرماژهای متفاوتی تولید می شود و مشتریان ما می توانند هر طرحی که می خواهند روی سطل بازیافت خود چاپ کنند. فقط برای سفارش چاپ لوگو، برند و یا نوشته ی موردنطر روی سطل های بازیافت کافی ست از طریق راه های ارتباطی با کارشناسان فروش ما در تماس باشند.
سوالات متداول
تفکیک زباله چیست ؟
تفکیک زباله به فرآیندی گفته میشود که طی آن عملیات جداسازی و یا دسته بندی انواع مختلف زبالهها صورت گیرد و از طریق آن پسماندها به عناصر متنوعی تبدیل و تفکیک خواهند شد.
هدف تفکیک زباله چیست ؟
اصلیترین هدف از تفکیک زباله، پیشگیری از آلودگی محیط زیست است. این فرآیند کمک میکند تا مواد قابل بازیافت جمع آوری شده و دوباره به چرخه طبیعت بازگردانده شوند.
مزایا و معایب تفکیک زباله چیست ؟
مزایای تفکیک زباله بسیار زیاد است و مهم ترین آن ، دسته بندی پسماندها به صورت خشک و تر است.
تفکیک زباله تنها عیبی که دارد این است که در بعضی از کشورها کارکنان کارخانجات بازیافت، در تماس با بسیاری از مواد سمی و یا شیمیایی قرار می گیرند.
بازیافت زباله چه فایدهای دارد ؟
کمک به کاهش آلودگیهای زیست محیطی - صرفه جویی در منابع - حفظ و نگهداری محیط زیست - کمک به کاهش گرمای زمین - کاهش میزان زبالهها در محل دفن
تفکیک زباله از مبدا یعنی چه ؟
این شیوه فرایند تفکیک زبالهها از یکدیگر در خانه، ادارات و فروشگاه ها صورت پذیرفته و این پسماندها از همان ابتدا دسته بندی میشوند.
زباله های خشک و تر را نام ببرید؟
زباله های خشک شامل پسماند کاغذ ، پسماند ظروف شیشهای و بطریها ، پسماند قوطیهای فلزی ،
زباله های تر شامل پسماند های میوه و سبزیجات، پسماند انواع مواد غذایی، تفاله چای